فهرست مطالب
مقدمه
انواع ست قالب گیری دندانپزشکی
در دندانپزشکی از مواد قالب گیری برای اندازه گیری دندان و شکل کل دندان استفاده میشود.در حال حاضر انواع مختلفی از این مواد در بازار موجود می باشد. در سال های اخیر مواد قالب گیری الاستومری با مشخصات منحصر به فرد خود توجه عده کثیری را به خود اختصاص داده است.
مواد قالب گیری دندانپزشکی
قالب های دندانپزشکی مواد مختلفی وجود دارد که مهم ترین آن ها پلی اتر، پلی سولفید، سیلیکون افزایشی، سیلیکون غیر افزایشی یا تراکمی، می باشند. در انتخاب هر یک از این مواد قالب گیری معیار های متفاوتی وجود دارد ،
اما به طور کلی زمان میکس قالب گیری بین همه این مواد مشترک و حائز اهمیت است.
هر چه زمان مخلوط کردن مواد قالب گیری بیشتر و طولانی تر باشد، احتمال وارفتگی مواد بیشتر خواهد بود.
عوامل تاثیر گذار در قالب گیری
پس از انتخاب مواد قالب گیری ، برای اجاری عملیات قالب گیری نیاز است که عومل تاثیر گذار روی قالب را دانست.
در عوامل تاثیر گذار می توان به نسبت آب و پودر اشاره کرده که باید به گونه ایی باشد تا شکب گیری و سفت شدن مواد قالب گیری سریع باشد.
از جمله عوامل دیگری که در زمان set شدن مواد قالب گیری موثر است می توان به رطوبت هوا، دمای آب بکار رفته و نوع گچ انتخابی اشاره کرد.هر چه آب دمای بالاتری داشته باشد مواد سریع تر ست میشوند. اما توصیه میگردد هرگز از آبی با دمای بالا (مثلا ۷۰ درجه) استفاده نکنید. نوع گچ نیز روی زمان تاثیر دارد.
انواع روش قالب گیری
قالب گیری دندانپزشکی به دو روش تقسیم میشود ؛ سنتی و مدرن
مدرن : در روش مدرن پزشک با یک دوربین مخصوص وارد دهان بیمار میکند و از وضعیت دندان ها و فک بیمار عکسبرداری میکند.از مزایای این روش میتوان به سرعت بالا ، اذیت نشدن بیمار و همچنین دقت بالا عکسبرداری اشاره کرد.
سنتی : قالب گیری سنتی به کمک خمیرهای دندانپزشکی صورت میگیرد. در این روش نیاز به ست قالبگیری دندانپزشکی داریم. بعد از ساخت خمیر دندانپزشک آن را روی دندان یا لثه بیمار قرار میدهد در این روش از تری کمک میگیرد. بعد ا چند دقیقه که خمیر شکل دندان را به خود گرفت از دهان خارج میگردد. این خمیر به لابراتوار فرستاده میشود تا قالب اصلی تهیه گردد.
تعریف اصطلاحات قالب گیری
ست های قالب گیری یک سری تعریفاتی دارند که نیاز است آن ها را دانست. این اصطلاحات عبارت اند از : واش ، پوتی ، اکتیواتور ، آلژینات و موم است.
پوتی و واش :
واش مادهای روان در ست قالبگیری دندانپزشکی است. در حالیکه پوتی مادهای سخت است. موتی و واش در کنار اکتیواتور باهم ترکیب میشوند. اکتیواتور یا فعال کننده باعث ترکیب این دو باهم است. در وهله اول مقدار مشخصی از پوتی را با اکتیواتور مخلوط کنید. برای قالبگیری نیم فک معمولا یک پیمانه سر پر کفایت میکند. برای ترکیب این دو ماده از اسپاتول و اسلب یا کاغذ کمک بگیرید. البته برای مخلوط این دو انگشت دست نیز کافی است. برای تمیزی بیشتر اسپاتول و اسلپ بهتر است.
برای آماده کردن واش نیز باید آن را با اکتیواتور ترکیب نمود. بعد از اینکه مقدار مشخصی از واش را روی اسلب یا پد کاغذی ریختید اکتیواتور را نیز بیافزایید و با اسپاتول به مدت سی ثانیه مخلوط نمایید. بعد از این مرحله سریع آن را داخل تری نهاده و بعد داخل دهان بیمار جای دهید. در روشی دیگر میتوانید مقداری از مواد را داخل سرنگ قالبگیری بریزید و سپس در محل مدرد نظر تخلیه نمایید.
آلیژنات :
از دیگر مواد موجود در ست قالبگیری دندانپزشکی آلژینات است که حالتی پودری دارد. این ماده آب ترکیب و سفت میشود. آلژینات بدون آب بی ثبات است و باید مرطوب نگه داشته شود. آلژینات طعم و بویی نامطبوع دارد. هنگامی که این ماده در دهان بیمار قرار میگیرد ممکن است سپس ایجاد حسی بد در بیمار شود. وقتی آلژینات روی تری ریخته میشود و در دهان بیمار جا میگیرد بیمار به اشتباه حس میکند که مقداری از آن وارد حلق او شده است.
انواع مدل ست قالب گیری
مدل های متنوعی از ست های قالب گیری در بازار وجود دراد. اما در ادامه چند برند محبوب در ایران را با ویژگی های آن توضیح میدهیم.
ست قالب گیری زرماک یا زرماخ : یک برند آلمانی است. که در دو مدل A Silicon و C Silicon عرضه می شود که مدل C Silicon خودش به دو مدل soft و hard تقسیم میشود. در ادامه ویژگی های هر کی را بررسی میکنیم. تفاوت این دو قالب ، در اکتیواتور است که C silicon اکتیواتور جداگانه دارد و در حالی که C silicon اکتیواتور در پوتی این قالب مخلوط شده است. از ویژگی های ست قالب گیری زرماخ می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- سختی نهایی بالا
- مقاومت در برابر پارگی
- Hydrocompatibility سیالات: به دستیابی به برداشت دقیق کمک می کند
- از جمله مواد قالبگیری می توان به مواد قالبگیری تراکمی وغیر ترامکی، آلژینات ها، کامپاند یا استنس، موم های قالبگیری، آکریل ها و…اشاره کرد
ست قالبگیری اسپیدکس ساخت شرکت سوئیسی کلتن می باشد. این نوع ست قال گیری از نوع C Silicone است.که ست آن شامل پوتی، اکتیواتور و لایت بادی می باشد. از ویژگی های اسپیدکس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انقباض کم
- از نظر ابعادی ثابت میمانند
- یک ترشوندگی فوق العاده و ویژگی های جریان عالی را نشان می دهد
- زمان کار قابل کنترل
- سطح فعال
- کنترل رطوبت
از دیگر برند های بازار می توان به ست قالب گیری پروتسیل اشاره کرد.ست قالب گیری پروتسیل همانند اسپیدکس از نوع C Silicon است. ویژگی های این ست قالب گیری :
- زمان مخلوط کردن: ۳۰ ثانیه
- کل زمان کار: ۱ دقیقه و ۳۰ ثانیه
- زمان گیرش داخل خوراکی: ۳ دقیقه
- اعوجاج فشرده سازی: ۳٪ – ۵٪
- بازیابی الاستیک: > ۹۹.۵٪
- پایداری ابعادی، ۲۴ ساعت: <-۰.۲۰٪
- ساحل سختی – A: 50
- رنگ زرد، رایحه هلو
خرید ست قالب گیری
شما پزشکان عزیز میتوانید با مراجعه به سایت آبان دنت علاوه بر قیمت مقایسه ست های قالب گیری دندانپزشکی انجام دهید تا بر اساس نیاز خود تهیه کنید.